Visual Basic C# Kodlamaya Başlangıç

Yeni yazıma başlıyorum artık biraz olayın temeline girmeye başlıyabiliriz. Ve ilk olarak mantığı anlayabilmeniz için küçük bir temel programla başlıyacağız. Tabikide yapacağımız ilk program diğer programlama dillerindede başlangıçta kullanılan Merhaba Dünya programı olacaktır. Daha önce programımızı çalıştırmıştık şimdi ise Form1 alanına bir button kontrolü ekliyoruz. Daha sonra button kontrolümüz seçiliyken daha önce belirttiğim Properties penceresinden Text bölmünü bularak button bir kontrolümüzün adını "Merhaba Dünya" olarak değiştirelim. Bu işlemden sonra Merhaba Dünya kontrolümüze çift tıklayarak kod sayfasına geldikten sonra (yani button1_click() alanına) kod alanımıza öğrenecek olduğumuz ilk kod olan MessageBox kodunu yazıyoruz. Yani kod sayfamıza aşşağıdaki kodu giriyoruz;

{
MessageBox.Show("Merhaba Dünya");

}

Bu kodu yazdıktan sonra şu anda programımızın işlevi yani yapacağı şey Merhaba Dünya button kontrolüne basıldığı zaman Merhaba Dünya yazan Uyarı Penceresi açılacaktır. Yukarıdaki programdaki kullandığımız kodlar biraz size karışık gelebilir fakat Visual Basic C# editörü direk olarak o kodları göstertmektedir.

Visual Basic C# Başlangıç Ekranı

Evet arkadaşlar artık asıl dersimize başlıyoruz. Öncelikle Visual Basic C# programımızı yükledikten sonra (sürümü pek farketmez) açıyoruz. İlk olarak karşımıza bir Form1 ekranı gelicektir. Aslında sizlere daha ayrıntılı ve rahat bir açıklama için resimli bir ders vermek istedim fakat şu anda bu imkanım olmadığı için böyle devam ediyoruz. Form1 ekranı geldikten sonra sol tarafta Toolbox penceresini göreceksinizdir. Toolbax penceresi programlama yaparken programımızın bütün görsel donanımlarını takviye edebileceğimiz bölümdür. Kullanıcı girişi yapmak için TextBox programla tamamlanma girişi yapmak için Button kontrolleri kullanılır. Bunlara benzer birçok programlama kontrolleri vardır. Zamanla hepsini sizlere aktarmaya çalışacağım. Toolbox penceresinin yanısıra Properties pencereside Visual Basic C# için önemli etkenlerden birisidir. Properties penceresinin amacı ve kullanımı Toolbox penceresinden Form1 alanına atanan kontrollerin özellikleri (Ad, Renk, Konum vs.) değiştirilmesi için kullanılan alandır. Şimdi diğer bir önemli kısım kontrollerin çalışma stili, Form1 alanına eklenen her kontrolün, bir kod sayfası bulunmaktadır. Bu aşamaları ayrıntılarıyla birlikte kavradıktan sonra kodlama ekranınızda kolaylıkla başlıyacaktır.

Visual Basic C# Diline Giriş

Arkadaşlar Visual Basic C# diline tam anlamıyla geçmeden önce sizlere bir kaç açıklama yapmak istiiyorum. Yapacağım bu açıklama aslında sadece Visual Basic C# dili için değil bütün programlama dilleri için geçerlidir. Yavaş yavaş kitlesel olarak önem kazanan bilgisayar teknolojisi yeni para kazanma yolları doğurmuştur. Bunların sonuçlarından biride Program yazılımı olmaktadır. Sizlere verdiğim dersler bittikten sonra emin olun kendinizi patlmaya hazır herşeyi yapmak isteyen enerji dolu biri olarak bulcaksınız. :) Yazılım dillerinde ve özellikle Visual Basic C# dilindeki en önemli nokta asla bir sınırının olmamasıdır. Her şey sizlerin hayal gücüne, beyninize ve parmaklarınıza kalmıştır. Yani Visual Basic C# kodlayıcının hayal gücü ile sınırlıdır. Oto Takip programından Muhasebe Programları içeriğine kadar herşey akla gelinerek kodlanabilir. Örneğin belli bir seviyeye geldikten sonra öncelikle kullanıcılar yararına bedava muhasebe programı yapabilirsiniz bu sizin isminizin duyrulması ve amatörlükten kurtulma aşaması için çok fazla yararlı olacaktır.